LÜTFEN DİKKAT! BU DÜŞÜNCE-DUYGU BAĞLANTISINI MUTLAKA ANLAMAYA ÇALIŞMALIYIZ; TEDAVİ NİTELİĞİ VAR, BANA İNANIN...
Richard Carlson - Ufak Şeyleri dert etmeyin - 92. madde
Hiç ara vermeden düşündüğünüzü bilmek çok önemlidir. "Zaten bunun farkındayım," diyerek kendinizi kandırmayın! Bir an için solumanızı düşünün. Soluk alıp veriyor olduğunuz, bu satırları okuduğunuz ana kadar aklınızdan bile geçmiyordu. İşin aslı, soluksuz kalmadığınız taktirde, bu işi yapmakta olduğunuzun farkında bile değilsinizdir.
Düşünmek de bunun gibidir. Sürekli düşündüğünüz için bunu yaptığınızı unutmak çok kolaydır ve hiç aklınıza gelmez. Ne var ki, solumanın tersine, düşünmekte olduğunuzu unutmak yaşamınızda mutsuzluk, öfke, iç çatışmalar ve stres gibi önemli sorunlara yol açabilir. Bunun nedeni, düşündüklerinizin size daima bir duygu biçiminde geri dönmesidir; aralarında burun buruna bir ilişki vardır. Önce öfkeli düşünceler üretmeden, birisine kızmayı deneyin! Tamam, şimdi sizi strese sokacak şeyler düşünmeden strese girmeyi deneyin... ya da, üzecek şeyler düşünmeden üzülmeyi, veya, kıskanmayı düşünmeden kıskanmayı deneyin. Yapamazsınız, çünkü mümkün değildir. Bir duyguyu yaşayabilmek için önce o duyguyu yaratacak bir düşünce üretmeniz gerekir. Mutsuzluk kendi kendine doğup var olamaz. Mutsuzluk, yaşamınız üzerindeki olumsuz düşüncelere eşlik eden duygudur. Bu düşünce yokken mutsuzluk, stres, ya da, kıskançlık da var olamaz. Olumsuz duygularınızı barındıran, sizin kendi düşünme tarzınızdan başka bir şey değildir. Bir daha moraliniz bozuk olduğunda, ne düşündüğünüze dikkat edin... MUTLAKA OLUMSUZDUR. Yaşamınızın değil, sadece düşünme tarzınızın olumsuz olduğunu kendinize hatırlatın. Bu kadar basit bir bilinçlenme sizi tekrar mutluluğa giden yola oturtabilir. Bunun için biraz alıştırma yapmanız gerekecektir tabii, ama sonunda pikniğe gittiğiniz zaman üstünüze gelen sinekleri savar gibi, olumsuz düşüncelerinizi de savmayı başaracaksınız."
Psikoloji alanında doktora yapmış, stres yönetimi ve mutluluk danışmanı olarak dünyanın en önemli uzmanlarından olan Richard Carlson 100 başlık altında, kendi yaşamından örnekleri de içeren kısa, öz, anlaşılır ve samimi yazılarını bizlerle paylaşıyor.
Sema'dan SEMAya NOT: Büyük çoğunluğumuz, düşüncelerimizle duygularımız arasındaki bağlantıyı hala bilmediğimiz için, (yani aslında en hayati bilgi olan, "beynimizin nasıl çalıştığı" bilgisi bize öğretilmediği için), tıpkı bu paylaşımda bahsedildiği gibi "Düşüncelerinizi düzeltin, olumlu düşünün" tarzındaki tavsiyeleri, birer "geyik cümlesi" yani "işe yaramaz boş konuşmalar" olarak görüyoruz! Bu yüzden, tüm kişisel gelişim kitaplarında rastladığımız ve aslında "herkesin bildiği basit tavsiyeler" olarak gördüğümüz bu uyarıları hiç mi hiç ciddiye almıyoruz...
"Ne yani çözüm bu kadar basit miymiş; düşünceni düzelt dünyan düzelsin, aman ne kolay!";
"Ne varmış benim düşüncelerimde, ben zaten kötü düşünmüyorum ki!";
"Ne yani Polyannacılık mı oynayalım, gerçek neyse onu söylüyoruz!" şeklindeki düşünceler aklımızdan hızla geçiyor ve sırf bu yüzden, bize çok fayda verecek bilgileri, ne yazık ki öylesine okuyup geçiyoruz. Uygulanma sebebini, bize ne yararı olduğunu anlayamadığımız için, çok basit gördüğümüz bu tavsiyelere kulak tıkıyoruz.
Sorun şu ki gün içinde, -çoğunlukla hiç farkında olmadan- aklımızdan sayısız düşünceler geçtiği için, beynimiz her an bu düşüncelere uygun duygular üretir ve biz de TÜM GÜNÜMÜZÜ, İŞTE O DUYGULARLA geçiririz. Tam da bu yüzden, tüm psikologlar ve kişisel gelişimciler, “DÜŞÜNCELERİNİZE DİKKAT EDİN VE OLUMSUZ ŞEYLER DÜŞÜNMEYİN” diyorlar! Çünkü dikkatli davranmazsak, kafamıza olumsuz düşünceler doluşacağını ve beynimizin de, ister istemez bunlarla tutarlı olan korku, kaygı, öfke, sıkıntı, çaresizlik, depresyon gibi olumsuz duygular üreteceğini ve sonuçta mutsuz ve huzursuz bir insan olacağımızı biliyorlar. İŞİN GÜZEL TARAFI ŞU Kİ, onların bildikleri şeyi ARTIK SİZ DE BİLİYORSUNUZ…
Yani DUYGULARINI DEĞİŞTİREBİLMEK için; GÜN BOYUNCA HİSSETTİĞİN öfkenden, kaygından, korkularından, bıkkınlığından, depresyonundan vs. KURTULARAK kendini İYİ HİSSEDEBİLMEK için söylenen TAVSİYELERE UYMALISIN. Senin huzur bulmana hizmet ettiklerini anlayabildiğinde, okuduğun tüm tavsiyelere harfiyen uymak isteyeceksin.
AYNI KONUDA BAŞKA BİR YAZI İÇİN TIKLAYINIZ
AYNI KONUDA İKİNCİ YAZI İÇİN TIKLAYINIZ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sema'dan SEMAya DER Kİ: "Lütfen yorum yazmaya üşenmeyin; hepimizin moral ve motivasyona ihtiyacı var :) Ama paylaşımı hiç beğenmediyseniz, üşenmenizi anlayışla karşılayabilirim... Şaka şaka, her yoruma açığım; siz yeter ki yazın..." 😊 💖💖💖