HOŞGELDİM


"HOŞ GELDİNİZ" ve umarım "HOŞ BULARAK" AYRILIRSINIZ... 😊

BU BLOGDAKİ HER ŞEY, KENDİMİZİ "BİRAZ DAHA İYİ HİSSETMEK" AMACIYLA PAYLAŞILIYOR...

KUR'AN'DAN, RUHUMUZA HUZUR VEREN AYETLER; UMUT VE YAŞAMA SEVİNCİ AŞILAYAN ŞİİRLER VE ŞARKILAR; ÖZENLE SEÇİLMİŞ FAYDALI ÖZLÜ SÖZLER VE ALINTILAR; İÇİMİZİ AÇAN HARİKA FOTOĞRAFLAR VE TABLOLAR; YOL GÖSTERİCİ HİKAYE VE MASALLAR; HUZUR VEREN SÖZSÜZ MÜZİKLER (DALGA, MARTI, YAĞMUR, KUŞ, DERE SES KAYITLARI VEYA MOTİVASYON MÜZİKLERİ); ŞİFA VEREN MÜZİKLER vs. vs.

MUTLAKA İÇLERİNDEN BİRİ VEYA BİRKAÇI SİZE DE HİTAP EDECEKTİR; ONLARI KENDİ İYİLİĞİNİZ İÇİN KULLANIN!

HUZURLU OLMAK İÇİN "KİŞİSEL ÇABA ve İSTEK" GEREKTİĞİNİ HEP HATIRLAYALIM ve KENDİ HUZURUMUZU İNŞA ETMEK İÇİN BİR AN EVVEL HAREKETE GEÇELİM İNŞALLAH...

HUZUR BULANLARDAN VE ŞÜKREDENLERDEN OLABİLMEMİZ ÜMİT VE DUASIYLA... 💖

"Huzuru ifade eden şiirlerden mısralar ya da kutsal metinlerden cümleler okumak, zihin yapınıza İYİLEŞTİRİCİ MERHEM etkisi yapar." Norman Vincent Peale


30 Aralık 2016 Cuma

EN DEĞERLİ KİŞİSEL GELİŞİM ÖĞRETİSİ - OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİMİZLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ? - UFAK ŞEYLERİ DERT ETMEYİN - Richard Carlson

HARİKA KİTAPLARDAN HARİKA ALINTILAR...

"OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİNİZE YÜZ VERMEMEYE ALIŞIN." 
(SAKIN BU BAŞLIĞI HAFİFE ALMAYIN!)




Yapılan tahminlere göre ortalama bir insan, bir günde yaklaşık 50.000 düşünce üretiyor. Bu sayı adamakıllı yüksektir. Bu düşüncelerden bazıları olumlu ve üretkendir. Ama ne yazık ki, birçoğu da olumsuz olup, öfke, korku, kötümserlik ve endişe barındırır. Daha huzurlu bir insan olabilme yolunda mesele, olumsuz düşüncelere sahip olup olmamak değildir; çünkü mutlaka olumsuz düşüncelerimiz olacaktır. Önemli olan, bunları ele alırken yapacağımız seçimdir.

Olumsuz düşüncelere karşı insanın yapabileceği iki şey vardır: Bunları tahlil edebilirsiniz, iyice üzerinde durur, ince eleyip sık dokur, başa dönüp bir kez daha düşünebilirsiniz. Ya da, bunları yok saymayı öğrenirsiniz; yüz vermez, üstünde durmaz ve ciddiye almazsınız. Huzurlu bir insan olma hedefiniz varsa, ikinci yol, yani olumsuz düşünceleri ciddiye almamak size çok şeyler kazandırır.
Aklınızda bir düşünce olduğu zaman unutmayın ki, niteliği ne olursa olsun, sonuçta bu sadece bir düşüncedir. Canınızı yakamaz! Yani, sizin rızanız yoksa canınızı yakamaz. Söz gelimi, geçmişinize ait bir şey düşünüyorsunuz: "Ebeveynlerim çok başarısız olduğu için üzülüyorum." Bunun üstünde durdukça, gereğinden fazla önem vermeye başlarsınız ve gerçekten mutsuz olmanız gerektiğine karar verirsiniz. Ya da, aklınızın kartopundan çığ oluşturmakta olduğunu fark edip, bu düşünceyi kafanızdan kovarsınız. Bu demek değildir ki, çocukluğunuz zorluklar içinde geçmedi. Pekâlâ, çok sıkıntı çekmiş olabilirsiniz, ama içinde bulunduğunuz anda hangi düşüncelerinize dikkat vereceğiniz, sizin seçiminize kalmıştır.
Aynı zihinsel dinamik, bu sabaha ya da beş dakika öncesine ait düşünceler için de geçerlidir. İşe gelmek üzere evden çıkarken yaşanmış bir tartışma, artık gerçek bir tartışma değil, aklınızdaki bir düşüncedir.
Aynı dinamik, bu geceye, gelecek haftaya ya da on yıl sonrası gibi geleceğe yönelik düşünceler için de söz konusudur. Hangi durumda olursa olsun göreceksiniz ki, kafanıza yerleşen olumsuz düşünceyi kovabilirseniz, yerini hemen huzurlu bir duygu alacaktır. Daha sakin ve huzurluyken de, aklınız ve sağduyunuz size ne yapacağınızı söyler. Bu stratejiye alışmak biraz zaman gerektirir, ama inanın, çabanıza değecektir.


HUZURLU OLMAK İSTİYORSANIZ UFAK ŞEYLERİ DERT ETMEYİN HEPSİ DE UFAK ŞEYLERDİR  - Dr. RİCHARD CARLSON


2004'te San Fransisco Chronicle'ın okuyucuları arasında, hangi kitabın hayatlarını değiştirdiğine dair yaptığı bir ankette, "Ufak Şeyleri Dert Etmeyin" birinci sırada yer almış. Artık hayatta olmayan yazarın, kitaptaki yumuşak ve pozitif yaklaşımı, bu kitabı benim için de çok değerli yapmıştır. 
Psikoloji alanında doktora yapmış, stres yönetimi ve mutluluk danışmanı olarak dünyanın en önemli uzmanlarından olan Richard Carlson, kendi yaşamından örnekleri de içeren kısa, öz, anlaşılır ve samimi yazılarını, kitapta 100 başlık altında bizlerle paylaşıyor. 


Sema'dan SEMAya NOT: Büyük çoğunluğumuz, düşüncelerimizle duygularımız arasındaki bağlantıyı hala bilmediğimiz için, yani aslında en hayati bilgi olan, beynimizin çalışma kurallarından biri bize öğretilmediği için, "Düşüncelerinizi düzeltin, olumlu düşünün!" tarzındaki tavsiyeleri, birer "geyik cümlesi" yani işe yaramaz boş konuşmalar olarak görüyoruz! Bu yüzden, tüm kişisel gelişim kitaplarında rastladığımız ve "aslında herkesin bildiği basit tavsiyeler" olarak gördüğümüz bu uyarıları hiç mi hiç ciddiye almıyoruz... 
"Ne yani çözüm bu kadar basit miymiş; düşünceni düzelt dünyan düzelsin, aman ne kolay!";
"Ne varmış benim düşüncelerimde, ben zaten kötü düşünmüyorum ki!"; 
"Ne yani Polyannacılık mı oynayalım, gerçek neyse onu söylüyoruz!" şeklindeki düşünceler aklımızdan hızla geçiyor ve sırf bu yüzden, bize çok fayda verecek bilgileri, ne yazık ki öylesine okuyup geçiyoruz. 
Uygulanma sebebini, bize ne yararı olduğunu anlayamadığımız için, çok basit gördüğümüz bu tavsiyelere kulak tıkıyoruz. 

Öğrenmemiz ve herkese öğretmemiz gereken çok önemli bilgi şu ki, beynimiz adeta bir “duygu üretme fabrikası”dır ve her zaman, düşüncelerimize uygunyani düşüncelerimizle tutarlı olan duyguları üretir. Aklımızdan bir düşünce, bir yorum geçirmediğimiz takdirde, beynimiz bir duygu ÜRETEMEZ.

Sorun şu ki gün içinde, -çoğunlukla hiç farkında olmadanaklımızdan sayısız düşünceler geçtiği için, beynimiz her an bu düşüncelere uygun duygular üretir ve biz de TÜM GÜNÜMÜZÜ, İŞTE O DUYGULARLA geçiririz. Tam da bu yüzden, tüm psikologlar ve kişisel gelişimciler, “DÜŞÜNCELERİNİZE DİKKAT EDİN VE OLUMSUZ ŞEYLER DÜŞÜNMEYİN” diyorlar! Çünkü dikkatli davranmazsak, kafamıza olumsuz düşünceler doluşacağını ve beynimizin de, ister istemez bunlarla tutarlı olan korku, kaygı, öfke, sıkıntı, çaresizlik, depresyon gibi olumsuz duygular üreteceğini ve sonuçta mutsuz ve huzursuz bir insan olacağımızı biliyorlar. İŞİN GÜZEL TARAFI ŞU Kİ, onların bildikleri şeyi ARTIK SİZ DE BİLİYORSUNUZ… 

Yani duygularını değiştirebilmek için; GÜN BOYUNCA HİSSETTİĞİN öfkenden, kaygından, korkularından, bıkkınlığından, depresyonundan vs. kurtularak kendini iyi hissedebilmek için söylenen tavsiyelere uymalısın. Senin huzur bulmana hizmet ettiklerini anlayabildiğinde, okuduğun tüm tavsiyelere harfiyen uymak isteyeceksin. 




“DUYGULARINIZ, DUYGUSAL REHBERLİK SİSTEMİNİZ  NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜZÜ ANLAMANIZI SAĞLAR. Düşünceleriniz, duygularınızı oluşturur. Duygularımız, neyi kendimize çektiğimizi anlamamıza yardım ederler. Bize göre iki tür duygu vardır: İyi hissettiren ve kötü hissettiren… Her durumu, bu iki duyguyla değerlendiririz. Olumsuz hisler; suçluluk, öfke veya kırgınlık gibi, bunların hepsi aynı “iyi hissetmeme duygusunu" yaşatırlar. TÜM BU HİSLER, BİZE O ANDA DÜŞÜNDÜĞÜMÜZÜN, İSTEDİĞİMİZ TÜRDEN BİR ŞEY OLMADIĞINI SÖYLERLER.” Rhonda Byrne


Bu konunun neden bu kadar hayati önem taşıdığını, aşağıdaki tabloyu biraz inceleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.

 
AYNI KONUDA BAŞKA BİR YAZI İÇİN TIKLAYINIZ...


AYNI KONUDAKİ İKİNCİ YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sema'dan SEMAya DER Kİ: "Lütfen yorum yazmaya üşenmeyin; hepimizin moral ve motivasyona ihtiyacı var :) Ama paylaşımı hiç beğenmediyseniz, üşenmenizi anlayışla karşılayabilirim... Şaka şaka, her yoruma açığım; siz yeter ki yazın..." 😊 💖💖💖